5 grunde til at droppe Apple iMessage

Apple’s iMessage-system fungerer, men ikke super godt. Faktisk er der så mange downsides (og så gode alternativer), at jeg har valgt at slå det fra.

Her er fem argumenter for, hvorfor du skal overveje at gøre det samme:

1. iMessage er kun for Apple devices

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at iMessage ikke er SMS. Det er to forskellige tekniske protokoller, som Apple har valgt at integrere i samme applikation på iPhone.

iMessage er Apples egen messenger-platform, der kun virker på Apple devices. SMS er en branchestandard blandt teleselskaber, der virker på telefoner helt tilbage fra 90’erne uanset mærke og model.

SMS er en meget simpel protokol, der reelt kun kan sende tekstbeskeder (når du sender billeder “via SMS” foregår det faktisk som MMS, der er en helt tredje protokol). iMessage kan transportere mere avanceret information såsom billeder, video, lokation osv., men altså kun til andre Apple-enheder.

Det skaber en del forvirring, eftersom mange brugere har opfattelsen af, at de kan sende de samme ting til alle, fordi det jo foregår via den samme app. Teknisk set, kan det bare ikke lade sig gøre, hvilket giver dårlige oplevelse og missede beskeder, når en iPhone bruger sender andet end tekst til en ven med fx Android.

2. Stjæler Gigabytes

Apropos billeder, så gemmer iMessage alle data lokalt på din telefon – og når det kommer til at billeder og video, fylder det hurtigt en hel del.

Så lige pludselig, er der røget så mange solnedgange eller fotos af dine venners byture igennem, at besked-app’en nu har spist 5 GB af pladsen på din iPhone/iPad. Ikke fedt – for der er rigeligt bud efter pladsen i forvejen!

Jeg har tidligere lavet en video af, hvordan du tjekker, hvor meget plads iMessage bruger – kig i kommentarsporet for en metode til at slette og frigøre plads.

3. Ustabilt i udlandet

Rejser du til udlandet og slår data fra, så virker iMessage ikke (medmindre du er på wifi). Det giver ustabilitet, da andre Apple enheder “ved” at du plejer at kunne fanges via iMessage (og ikke SMS), men fordi du ikke har data, skal beskederne sendes som SMS i stedet. Og det sker ikke altid stabilt = du misser beskeder.

Det er meget uheldigt, da SMS’er for mange er den foretrukne kanal til at sende livstegn på en rejse. Løsningen er at slå iMessage fra inden afrejse, så alt foregår via SMS sålænge du er udenlands (og måske bare holde iMessage deaktiveret, når du er tilbage).

4. Det går i fisk, hvis du får et Apple device mere

Køber du en iPad, sætter du den selvfølgelig op med din iCloud-konto, hvilket betyder at iMessage sættes op med din emailadresse (eftersom din iPad jo ikke har et telefonnummer). Derfor sender din iPad nu iMessages med din emailadresse som afsender.

Det betyder, at når du i din glædesrus over din nye elektroniske dims, sender en besked til din mor fra din iPad, vil beskeden komme i en ny samtale, sendt fra din emailadresse – og så har du altså to samtaler kørende med mor, hvilket hurtigt kan blive forvirrende.

For hvis mor så svarer i den samtale en anden dag, og du ikke har sat tingene helt korrekt op, så får du den nye besked på din iPad, men ikke nødvendigvis på din iPhone!

Uhyrlig dårligt implementeret!

Løsningen er at sørge for at tilføje dit telefonnummer i indstillingerne for iMessage på din iPad/Mac og vælge “start nye samtaler fra… -> “dit telefonnummer”.

5. Det går i fisk, hvis du skifter væk fra Apple

Apple kobler dit telefonnummer sammen med iMessage og fortæller andre Apple enheder, at de kan sende beskeder til dig via iMessage i stedet for SMS. Det er smart nok, så længe du har et Apple device.

Den dag du skifter til fx Android eller en gammel Nokia, kan dine venners iPhones ikke altid finde ud af det – og så risikerer du at miste beskeder. Surt.

Løsningen er at deaktivere iMessage på din iPhone *inden* du river simkort ud af den og sætter det i din nye ikke-iOS-telefon. Men hvem husker lige dét?

Hvis du bøvler med dette, kan du afmelde iMessage online.

Min anbefaling

Som skrevet i indledningen, har jeg selv slået iMessage fra og klarer den fint med “bare” SMS, når det er simple tekstbeskeder.

Skriver jeg mere indgående med nogen, opfordrer jeg til at flytte samtalen til facebook Messenger, Whatsapp eller allerhelst Telegram (læs hvorfor jeg foretrækker Telegram frem for de andre), da det er en langt mere stabil oplevelse.

2 Comments

Peter Degn 22. maj 2017 Reply

Det er en joke ikke?

Niels Philbert 5. juli 2017 Reply

På ingen måde, Peter. Hvad får dig til at tro det?

Skriv et svar