Er du bange for at fejle?

frygt-ikke-fejl

Over de sidste årtier, har vi udviklet en kultur, hvor det er forkert at fejle.
En nulfejlskultur, hvor der er opbygget en forventning om, at der findes en rigtig måde at gøre en given ting på, og at det derfor handler om at lære dén, mere end at prøve sig frem.

Det er et stort tab!

For det er et tab; vi kunne jo godt, da vi var børn.

Børn har utæmmet fantasi

Da vi var børn, var vi ikke bange for at fejle. Børn har utæmmet fantasi og er – givet deres unge alder – ikke påvirket af normer og kultur som os, der er ældre.

Børn finder altid en ny måde prøve på, hvis dét de forsøger ikke giver det ønskede udbytte. De tvivler ikke på, at deres fantasi kommer til undsætning og hjælper med at tænke anderledes; de har jo aldrig oplevet andet.

Hvor går det så galt?

I takt med, at vi gør os flere erfaringer og lærer mere om, hvordan omverdenen fungerer, sker der er en normalisering. Og hvis vores omgivelser udviser en adfærd, der straffer dem der prøver noget nyt, så skal man være usandsynlig stærk, for ikke at blive påvirket.

Den udvikling gør ærlig talt verden mere kedelig. Og som om det ikke er slemt nok, så er det virkelig ærgeligt, når vi i dag mangler nytænkning, for at finde løsninger på de mange udfordringer, vi står overfor.

Her må du godt skubbe

Så lad os skubbe til vores kultur og gøre plads til flere forsøg. Jeg siger ikke, vi skal hylde fejl, men vi må prøve at udvikle en større begejstring for at prøve.

Mere attitude, som en af verdenshistoriens bedste basketballspillere:

I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.

– Michael Jordan

One Comment