Farvel facebook – goddag spændende indhold

image

For nogle måneder siden, flyttede jeg mine facebook og twitter apps til en undermappe, så de ikke var så lette at komme til. I stedet lagde jeg min personlige avis-app lige ved tommelfingeren, så den var oplagt at åbne. Det var et forsøg med et mål om, at få mere kvalitet ud af tre minutters ventetid; hurra for et boost!

For nu læser jeg endnu bedre indhold langt oftere end tidligere. Tre minutter brugt i min RSS læser giver ganske enkelt større værdi, end tre minutter brugt på de meget kortfattede og bredtfavnende medier facebook og twitter. Så eksperimentet var en succes. Hvis du vil prøve det samme, så er her en guide.

Den teknologi, der gør dette muligt, hedder RSS og er en standard for udgivelse af indhold fra websites (typisk blogs eller nyhedssites). Det kaldes også “syndikering” og RSS står for Really Simple Syndication.

RSS styrer, fordi det giver mig mulighed for at sætte sætte min egen avis sammen fra forskellige, selvvalgte kilder. Jeg tænkte du kunne have lyst til at gøre det samme, så følger en gennemgang af, hvordan jeg bruger RSS, og nederst en guide til, hvordan du kommer i gang.

Mit setup
Jeg bruger webservicen Feedly til at synkronisere mine feeds, og læser artikler på enten min iPhone eller min iPad via app’en Newsify (sølle 18,-).

Hver gang jeg har ventetid, eller har lyst til noget relevant læsestof, springer jeg ind i Newsify og er flyvende med indhold, jeg ikke har læst tidligere, og som jeg ved har et vist niveau, eftersom jeg selv har valgt det.
Derudover holder artiklerne sig indenfor de emner, der interesser mig eller er skrevet på en måde, jeg synes er spændende eller sjov. Det er fantastisk!

Alt i alt holder jeg trit med omkring 100 feeds fra så forskellige kilder som personlige blogs til de største nyheds- og nichesites.

Strukturering af feeds
Jeg har prøvet at organisere mine feeds på forskellige måder. Det startede efter emne; fungerede ikke. Så prøvede jeg efter omfang (altså hvor lange artiklerne typisk var). Det fungerede bedre, men stadig ikke godt.

Pt. bruger jeg en tilgang, hvor jeg sorterer dem efter, hvor meget tankekraft, det kræver af mig.

_top
De feeds, som jeg vil læse alt fra, har jeg lagt i en mappe, der hedder “_top” (jeg har puttet en streg foran, så mappen altid ligger øverst, da streg kommer før “a”). Artiklerne i “_top” er tungere rent mentalt, og kræver, at jeg har tid og energi til at læse og tænke. Pt. tikker der cirka 5-10 artikler ind pr. dag i denne mappe.

browsable
Her er feeds, der er mere nyhedsprægede, og som jeg vil leve helt fint med aldrig at få læst. Jeg skimmer denne mappe, og på travle dage skimmer jeg hurtigere. Jeg slutter altid af med at markere hele mappen som “læst”. Jeg er kommet ned på cirka 100 artikler om dagen (fra 2-300), hvilket er passende.

apps
Der er en række webapps/tools, jeg er særligt interesseret i – Dropbox, SquareSpace, IFTTT, Shifty Jelly m.fl. – så de ligger i en særskilt mappe, der giver 1-3 artikler/dag.

fun
Her er feeds, der ofte er mere visuelt bårne og derfor passer perfekt ind, når der ikke er meget tid, eller jeg lige trænger til at smile. (Denne kategori er ved at blive overtaget af min reddit-app – mere om det i en anden post). Her kommer 3-10 nye ting om dagen.

inbox
Endelig har jeg en mappe, hvor nye feeds kommer på prøve. Får jeg fx en blog anbefalet, så ryger den herind, og efter en uges tid, ved jeg om den skal flyttes til en af de andre mapper, eller slettes. Omkring 5 artikler/dag.

Find det omfang, der passer for dig
Jeg har haft rigtig mange feeds på et tidspunkt, og det duede ikke. Læsemængden var så uoverskuelig, at jeg lod være med at åbne RSS-app’en. Og det er jo bras, for så får jeg ikke engang læst mine “_top”-feeds!
Så et par gange om året, tager jeg en halv time, hvor jeg med hård hånd sletter 10-20 feeds. Det har betydet, at jeg kan holde omfanget nede omkring 120-150 artikler om dagen (hvoraf 80 % bliver skimmet), og det er det rigtige niveau for mig pt.

Jeg siger ikke, at du skal droppe facebook, twitter eller eb.dk. Men hvis du nogle gange oplever, at indholdet på de nævnte sites er ”tomme kalorier”, eller der er langt mellem de ting, du finder mest interessant, så byg din egen avis, og start med at læse den, inden du springer på de andre sites/apps.

Kom i gang med din egen avis

Start med at oprette en konto hos feedly (som jeg selv bruger). Feedly er gratis, cross-platform og understøttet af et væld af apps. Klik her for at komme i gang og bruge nippr.dk som test-feed (klik på det grønne plus-tegn).

Nu har du oprettet en konto på feedly.com og er klar til enten at installere feedly’s gratis apps eller – hvis du har iPhone/iOS – installere min favorit RSS læser: Newsify.

Uanset hvilke apps du vælger, så log ind med din bruger fra feedly, så app’en kan synkronisere. Det er dét!

Nu er du klar til at putte feeds ind og endnu vigtigere; læse mere. Hver dag.

God læselyst, og skriv endelig dine favoritfeeds/sites i kommentarfeltet.

PS.
Nogle mener, at en app som Flipboard er bedre end RSS læsere, da det er mere visuelt (som et magasin), og fordi Flipboard ikke bruger “xx-antal ulæste artikler” som en faktor, hvilket fjerner presset for at “nå til nul” (noget mange kender fra deres email inbox). Jeg har prøvet Flipboard, og kan sagtens forstå argumenterne, men jeg er ikke enig.

Opgaven ligger i at tage kontrol over sine kilder (feeds), så omfanget passer til adfærden: Kan du finde 10 minutter om dagen til at læse, så tilpas indholdsomfanget til dét. Hellere læse alt fra tre feeds, hvor niveauet og emnet er spot-on, end at læse 10 % af 40 feeds, og ikke forstå interne referencer eller lære personen/firmaet bag feed’et at kende. Men det er min holdning, og du skal gøre, hvad der virker for dig.