Forskellen mellem korrekt og perfekt

korrekt-eller-perfekt

Hvad der er perfekt for dig, kan sagtens være alt andet end perfekt for mig. Du synes måske bladselleri er den helt perfekte grøntsag, hvilket jeg vil være meget uenig i.

Vi er forskellige, og derfor vil vi helt sikkert have forskellige meninger om, hvilken grøntsag der er den perfekte, hvad en perfekt dag indeholder, hvordan den perfekte stol ser ud, og hvor den perfekte rejse går til.

Til gengæld vil vi være (rimelig) enige om, hvad der er korrekt: Hvad der er den korrekte måde at stave skærebræt på, hvilken side af vejen vi kører i, og hvordan man opfører sig på en restaurant.

Det er fordi korrekt hæfter sig til en vedtaget sandhed eller norm, hvor perfekt er noget mere subjektivt og personligt.

Emma og færdselsloven

Emma Gad, færdselsloven og retskrivningsordbogen hjælper os med at være korrekte. Til gengæld, er der ikke noget til at hjælpe os med, hvad der er perfekt.

Det betyder, at det er vigtigt at være bevidst om, at noget godt kan være korrekt, uden at være perfekt. Og tilsvarende, at noget måske ikke er korrekt, men for nogen helt perfekt.

Det betyder også, at du skal stole på din egen dømmekraft i forhold til, hvad der er perfekt for dig – og have forståelse for, hvad der er perfekt for andre.

Du kan få hjælp til at være korrekt, men hvad der er perfekt for dig, må du selv finde ud af. Søger du definitionen hos andre, vil du få deres version af perfekt – og det er jo ikke sikkert, den er perfekt for dig.