Hvad er en peberfrugt værd?

hvad-er-en-peberfrugt-vaerd

Jeg kan rigtig godt lide peberfrugt. Faktisk er det nok min absolut yndlingsfrugt (der bliver opfattet som værende en grøntsag). Jeg kan spise peberfrugt i alle tænkelige variationer, og bliver ikke rigtig træt af det.

Der er tit diskussioner omkring, at prisen på frugt og grønt er høj, og det skal være billigere, hvis vi skal have flere til at vælge grøntsager frem for tomme kalorier som slik og chips.

Det fik mig til at se på tallene og forholde mig til værdien, og det har fuldstænding ændret mit syn på peberfrugter (og andre grøntsager).

For et år siden, spiste jeg 1-2 peberfrugter om ugen, fordi det var en variation i salater og udvalgte retter, og noget jeg købte én af gangen eller som del af en triopak (grøn, gul og rød). Nu spiser jeg 5-10 peberfrugter om ugen og synes det er en utrolig priseffektiv fødevare.

Og det synes jeg stadig, selvom prisen er gået fra 4,-/stk. til nu at være 6,- stykket (9,- i butikker som Føtex og Kvickly).

For der er ingen tvivl om, at det er en rimelig markant prisstigning på 50 %
men spørgsmålet er, om det er dyrt?

Det koster at køre rundt med peberfrugter

Teknisk set er det blevet dyrere; en peberfrugt koster flere kroner – og reallønnen er ikke steget i samme omfang henover det sidste år. Så en peberfrugt tager en større procentdel af den enkelte peberfrugtkøbers rådighedsbeløb.

Men det siger ikke meget om, hvad en peberfrugt er værd.

For en peberfrugt dyrkes jo ikke på Amager, hvor jeg køber den, men på solbeskinnede marker i fx Spanien. Så den skal køres til Amager, før jeg kan få mulighed for at købe den. Det koster. Og den skal plukkes, sorteres, kvalitetssikres, puttes i en kasse og sættes på en hylde. Det kræver nogle resurser. Og oveni det, skal supermarkedet også tjene lidt på besværet.

Så egentlig synes jeg en peberfrugt er yderst billig, når alle de forhold regnes ind.

Men det bliver vildere!

Peberfrugt i forhold til andre snacks

For ovenstående er jo stadig blot den tekniske sammenregning af omkostninger. Det siger ikke noget om, hvilken værdi en peberfrugt repræsenterer for mig.

En peberfrugt er nemlig for mig blevet et ganske hæderligt alternativ til de mere usunde og næringstomme (men meget lettilgængelige) snacks som chokolade, chips og nutellamadder. Peberfrugten er sød, sprød og tager mig under 30 sekunder at gøre klar til indtagelse.

Udfra et fra et sundhedsperspektiv, er der ingen tvivl om, at peberfrugtens lave kalorietæthed + høje indhold af vitaminer og fibre gør den til et bedre valg. (I et livsholistisk perspektiv, skal man bestemt stadig sætte tænderne i en nutellamad i ny og næ).

Ud fra et prismæssigt perspektiv, vinder peberfrugten også: En rød peberfrugt vejer omkring 200 gram hvilket ved en stykpris på 6,- giver en kilopris på 30,-

Chokolade ligger på ~200,-/kg., chips omkring 120,-/kg. og nutella 82,-/kg.

Nu er en peberfrugt jo pludselig megabillig! Og netop den udregning (plus de sundhedsmæssige aspekter) gav et skift i mit syn på peberfrugt.

Nyt perspektiv – ny måde at tænke på

Nu er du måske ikke ligeså begejstret for peberfrugt som mig, men det kan være, du kan finde en lignende begejstring for en anden grøntsag?

Og jeg skal selvfølgelig ikke bestemme, om du skal spise chokolade, nutella eller chips. Men jeg vil i hvert fald gerne sikre, at du ikke vælger peberfrugt, tomater eller gulerødder fra, fordi du mener det er dyrt.

Grøntsager er gode for dig, og alle kneb gælder, for at få mere af dem ind i kosten. Har du nogen strategier for at skifte kalorietomme snacks ud med grøntsager, så del dem endelig i kommentarfeltet. Velbekomme.