Hvad koster et æg?

hvad-koster-et-aeg

Engang var et æg et æg. Du købte dem hos købmanden, og det eneste du skulle forholde dig til var, hvor mange du ønskede at købe. Det er godt 40 år siden.

Siden 70’erne er mange fødevarer blevet splittet ud i kategorier, der tilgodeser forskellige brugsituationer og kundetyper. Det betyder, at vi nu har buræg, skrabeæg, frilandsæg, økologiske æg og Rasmus Klump æg (jo, den er god nok!), for bare at nævne de typiske.

Prisen er meget forskellig og ligger på cirka en krone for et buræg op til 3-4,- for et økologisk æg. Men hvorfor den store prisforskel?

Formuleret anderledes, er spørgsmålet; hvad er et “normalt” æg?

De fleste jeg snakker æggepriser med, synes økologiske æg er dyre. Når et buræg koster 1,- så er noget, der koster tre-fire gange mere jo dyrere.

Eller hvad?

For hvad er dyrt, og hvad er blot flere penge?

I diskussionen om æg, er der nemlig oftest enighed om, at det er vigtigt, at de høns, der lægger de æg vi køber, skal have haft det tåleligt eller ligefrem godt.

Det må jo så betyde, at fx et økologisk æg, må være et normalt æg. Og så er den rigtige pris for et æg tre kroner. Men hvorfor, synes de samme mennesker så, at økologiske æg dyre?

Det handler om perspektiv

Hvis to produkter umiddelbart ser ens ud – eller det bare er svært at se den konkrete forskel – så beslutter vores hjerne, at det er det samme. Et buræg og et økoæg ser på overfladen ens ud, og så må økoæggene dermed være dyre, da man skal betale væsentlig mere for sådan et.

Reelt set, koster økoæggene blot flere penge og er altså ikke (nødvendigvis) dyre.

Lad os tænke ud af buret

Så lad os vende den om: Et æg koster cirka 3,- hvis det skal være blevet til under forhold, hvor livet som høne er tåleligt.

At vi over de sidste årtier har udviklet metoder til at presse hønsene tæt sammen i bure og stimulere dem på forskellige måder, så de lægger flere æg og kræver mindre pasning, betyder jo ikke, at vi skal ændre på, hvad vi synes er rigtigt.

Hvis du er enig i, at det er vores pligt som overlegen race (og rigt samfund) at behandle dyr ordentligt, så vil jeg anbefale, at du træffer et aktivt valg, næste gang du køber æg. At du vælger æg fra høns, der i din optik har haft det (minimum) tåleligt, og ikke ud fra, hvad æggene koster.

Buræg kan produceres billigere og dermed sælges billigere, men prisen betaler hønen via et uværdigt liv.

Lignende artikler