Lad os sende telegrammer igen

image

Denne blogpost handler om Telegram. En messaging applikation, som jeg på det kraftigste vil anbefale fordi den er let at bruge, cross platform, har mindre datasnageri og giver mulighed for høj sikkerhed.

Telegram udmærker sig ved at være lynhurtig, super stabil og har – modsat 95 % af alle udbredte messaging systemer – en forretningsmodel, der slet ikke er en forretning; Telegram er nonprofit og baseret i Berlin.

Stoler du på min anbefaling, så snup den på din telefon med det samme, så du kan få dine venner med i weekenden.

Hvis du er lidt skeptisk, så kommer argumenterne her:

Hvorfor nu endnu en messaging app?
Vi har jo allerede facebook, Whatsapp, Snapchat, Apple Facetime, Skype, SMS, iMessage, Viber, …og mange flere, så det kan virke unødvendigt og nørdet, at interessere sig for endnu en app til at sende beskeder, billede, lydbeskeder og dokumenter. Jeg forstår – og er enig; så lad mig give dig tre grunde:

#1 Ease of use og stabilitet
Det er fedt, at en messaging app virker på forskellige platforme og devices. Det gør facebook messenger, og det er lækkert. Det er også dét der gør at fx Whatsapp har så mange brugere; det virker på så godt som alle telefoner. Men Whatsapp virker *kun* på mobiler/smartphones. Ingen apps til tablets, computere, browsere. Skype er tæt på, men deres synkronisering er bare så sløv, og deres “online/away/offline”-status hører 00’erne til.

Telegram er open source og opfordrer programmører til at udvikle apps. Der er således applikationer til både iOS (Apple), Android og Windows mobile. Til Mac, Windows og Linux – ogderudover virker Telegram rigtig godt i browseren. Og alt er synkroniseret på tværs!

#2 Ingen snageri – du er ikke produktet
Telegram driftes på en stor donation fra Pavel Durov og er en nonprofit organisaton. De skal altså ikke tjene penge, men blot have midler nok til at drive platformen (support, servere, trafik, kryptering, nye features osv.).

Dette er i kontrast til næsten alle andre udbredte messenger apps, der ejes af private virksomheder, som på en eller anden måde, skal tjene penge på dig: Whatsapp (ejet af facebook, der lever af at sælge data og reklamer), facebook messenger (ejet af facebook), google chat (ejet af Google, der lever af at sælge data og reklamer), iMessage (ejet af Apple, der gør det svært at være cross platform), Snapchat (ejet af Snapchat Inc. der er i gang med at rulle reklamer ind i app’en), Viber (ejet af den japanske online markedsplads Rakuten), Skype (ejet af Microsoft), Line (ejet af Koreanske Naver) osv.

Der findes andre nonprofit messengersystemer, men de lider under at have få resurser til udvikling og drift. Telegram har en erklæret målsætning om aldrig at skulle opkræve betaling eller sælge reklamer – og hvis de skulle få brug for penge i fremtiden, vil de spørge efter donationer (det er den måde Wikipedia drives på (overvej at give $10, hvis du bruger wikipedia).

Telegram opsummerer det egentlig bedst. Her et citat fra deres FAQ:

Q: Will you have ads? Or sell my data? Or steal my wife and enslave my children?
A: No.

Kan du finde et lignende statement fra nogen af de andre messagingudbydere? (Nej, det kan du – desværre – ikke).

#3 Høj sikkerhed og mulighed for ekstra kryptering
Sikkerhed er vigtigt i takt med, at mere og mere af vores liv bliver digitalt. Kryptering er en måde at gøre information ulæselig på, medmindre du har den rigtige krypteringsnøgle (sådan ret simpelt forklaret; det er noget mere komplekst!).

Telegram har to typer af kryptering: Normale beskeder krypteres i det omfang, at det også skal kunne lade sig gøre, at synkronisere informationen mellem devices. Dette gør det utrolig svært at opsnappe informationen undervejs på netværket (modsat fx email).

Den anden – og stærkere kryptering – kaldes en “secret chat” og er en udveksling af identifikationer mellem to specifikke devices og brugere, hvor man så giver afkald på synkroniseringen på tværs (i den pågældende chat), for til gengæld at have maksimal sikkerhed.

Dette er oplagt til fx udveksling af kodeord, betalingsinformationer, alarmkoder og frække (og/)eller pinlige billeder. Man kan yderligere sætte en besked/et billede til at slette sig selv efter fx 10 sekunder som med Snapchat. Modsat Snapchat, så skulle dette så faktisk virke, eftersom Telegram ikke gemmer nogen spor af beskeden på serveren.

Dette er selvfølgelig ikke noget jeg har teknisk indsigt til at kunne bekræfte, men mange har kigget på den åbne kode til Telegram og bekræfter, at det bestemt af noget af det bedste, der eksisterer i dag. Ikke spion-agtigt safe, men for almindelige mennesker er det et væsentligt bump op i sikkerhed.

En anden måde at sige det, gør Telegram via handling:

Earlier this year we had a contest to decipher intercepted Telegram messages, that did not produce a winner. Today we announce a new contest with an easier task and a larger prize — $300,000 for cracking Telegram’s encryption (…)

Telegram har altså udlovet $300.000 til den første, der kan hacke krypteringen og opsnappe en kodet besked. Det vækker bestemt tillid hos mig.

Intet er 100 % sikkert, men Telegram er tættest på
En god tommelfingerregel i vores digitaliserede liv er, at intet er 100 % sikkert. Men som mulighederne ligger lige nu, så er Telegram mit absolut bedste bud på en messaging app, der både er nem, ikke sælger mine data og giver mulighed for høj sikkerhed.

Så snup Telegram på din telefon og send mig* et billede af din cykel, når du er på – så har du i hvert fald én ven, indtil du får inviteret andre :-)

*Du kan invitere venner fra din kontaktbog, så er jeg ikke i den, så tilføj mig med nummer: 26710300. Jeg glæder mig til at se din cykel :-)