Lige over er skævt

Siger du ofte “i lige måde” eller “lige over”, så synes jeg, du skal stoppe med det.

Det misser nemlig to vigtige ting:

  1. At du sætter associationer i gang i både din egen og din modtagers hjerne.
  2. At du anerkender ros, kritik, kommentar eller anden form for feedback

Hjernen fungerer via associationer. Forbindelser imellem eksisterende punkter. I lige måde giver ikke mange associationer, så det kræver, at jeg tænker over, hvad jeg lige har sagt til dig, for at forstå, hvad det er du mener. Det kræver (mindst) én ekstra omgang i fedtprocessoren, og det giver stor risiko for at information går tabt, eller ekstra censur og egenfortolkning tilsættes. Effekten udebliver.

Lad os tage Bent og Inger – gift på 32. år. Bent elsker Inger, og siger det ofte til hende; “jeg elsker dig, Inger”. Men Inger er blevet lidt doven i sine svar, og giver efterhånden kun et “i lige måde” retur.
Det giver ikke mange direkte associationer for Bent. Og hvis Inger faktisk elsker Bent, så skal hun jo sørge for, at det er de associationer, der bliver overført til Bents bevidsthed.

Det samme gælder, hvis Inger synes Bent lugter, og siger det til ham: “Bent, jeg synes du lugter”. Hvis Bent også synes Inger lugter, har det ikke lige så stor associationsmæssigt effekt at sige “i lige måde, Inger”. Det giver slet ikke de samme associationer underbevidst hos Inger, så hun bliver ikke lige så påvirket af det, som Bent.

Det ville være bedre, hvis Bent i stedet sagde: “Jeg synes faktisk også du lugter, Inger – skal vi ikke tage et karbad sammen?”. Masser af direkte associationer – og potentielt mulighed for at genskabe forelskelsen i en slibrig badekarscene… (har du associationer billeder nu?).

Og så er der dén med at anerkende ros, kritik eller hvad, der nu er på spil. Det glemmer vi nogle gange, men det er vigtigt:

Bent: Jeg synes du er rigtig dygtig
Inger: I lige måde…

vs.

Bent: Jeg synes, du er rigtig god til dit job
Inger: Tak Bent – jeg synes til gengæld, du er pissedygtig til at give komplimenter!

Prøv at stoppe med at sige i lige måde – og se, hvad der sker.