Minimer misforståelser fra i morgen

misforstaaelser-katastrofe

Når vi kommunikerer, sker det oftest ved, at jeg siger noget til dig, som du så prøver at få mening ud af. Nogle gange sker der dog misforståelser – og nogle gange fører misforståelser til en kedelig, tung og/eller træls situation.

Så hvordan minimerer vi misforståelser?

Når jeg siger noget til dig, fortæller jeg dig noget ud fra, hvordan jeg ser verden. Det er teknisk set den samme verden som din, men det er ret sandsynligt, at jeg ser anderledes på den, end du gør.

Det er helt normalt.

For vi er forskellige, eftersom vi har haft en forskellig opvækst, er blevet påvirket af forskellige værdisæt og har haft forskellige oplevelser.

Jeg overvejer at få en kat

Når jeg siger: “Jeg går altså virkelig og overvejer at få en kat“, så tænker du straks i de oplevelser og den viden, du har om katte.

Du har måske en onkel, der engang havde en stor kælekat, der spiste enorme mængder dyr kattemad fra små foliebakker, var toparrogant og havde en kæmpe konstruktion af et kattetårn, der fyldte halvdelen af stuen.

Ud fra de erfaringer, ser du måske på idéen om at anskaffe en kat, som en omfattende fysisk og økonomisk beslutning, der måske ikke nødvendigvis medfører en masse positive effekter i vennekredsen.

Til gengæld har jeg en veninde, der har den skøreste lille kat, der helst vil sove i en papkasse, altid er klar på at jagte røde prikker, og elsker den billige tørfoder fra Netto. Og det er dét, jeg tænker på, når jeg siger, at jeg overvejer at anskaffe en kat.

Så en lille sætning på ti ord, kan altså have vidt forskellig betydning, fordi den ikke indeholder konkrete detaljer om, hvad jeg specifikt mener. Sådan taler vi jo sammen hver dag, så det er helt normalt.

Men hvis du giver respons på min idé, baseret på dine erfaringer, i stedet for først at prøve at forstå, hvordan jeg ser på dét at have kat, så taler vi ud fra to forskellige verdensbilleder – uden nogen af os er klar over det. Og så er der risiko for misforståelser.

Løsningen er at være nysgerrig

Så når jeg siger, at jeg overvejer at få en kat, så spørg ind til nogle detaljer; hvordan er du kommet på den idé? hvilken race tænker du? hvor skal den sove?

Få nogle detaljer på plads, så du får mulighed for at danne dig et indtryk af, hvordan min katteverden ser ud. På den måde, kan vi tale videre om katteanskaffelsen ud fra et mere synkroniseret og detaljeret syn på tingene. Og det giver dig ny viden og en oplagt mulighed for at bidrage med overvejelser, som jeg måske ikke har tænkt over.

Prøv det i morgen. Det vil helt sikkert nedbringe antallet af misforståelser.

Og det vil da ikke være en katastrofe.