Podcasts gør tøjvask spændende

Podcasts styrerJeg hører mange podcasts, fordi det i mange situationer overgår andre typer af medier, og har åbenlyse fordele i form af muligheden for at lave andre ting imens. Jeg har ofte oplevelsen af at få det dobbelte ud af tiden, når jeg hører podcasts.

Hvis du har hørt om podcasts, men faktisk ikke helt ved, hvad det er, så kommer her en sammenligning af fordelene ved podcasts i forhold til andre typer indhold.

Hvad er et podcast?

Et podcasts er en lydoptagelse med én eller flere personer, der er produceret med henblik på at blive lyttet til asynkront; altså direkte som fx TV eller radio.

Det kan være alt fra interviews, diskussioner, historier og hørespil og minder om taleradio, som du måske kender det fra P1 eller Radio 24syv, men har altså ikke en fast sendetid, hvilket gør podcasts meget mere fleksible. Podcasts distribueres via nettet, så du er heller ikke begrænset af geografi, og kan således lytte til podcasts fra hele verden.

Udover de asynkrone fordele ved podcasts, er den helt store faktor for mig, at det er et format, der omfavner muligheden for at have en personlig stil og holdning til de emner, der tales om. På den måde lærer jeg også noget om de mennesker, der står bag, hvilket er en kontrast til mange af de mere polerede og neutrale typer af indhold, der er tilgængelige andre steder. Et kæmpe plus.

Podcasts versus radio

Radio er live, hvilket giver en række muligheder, men også en håndfuld ulemper. Podcasts giver dig kontrollen over, hvad du vil høre hvornår, hvilket sikrer, at du altid kan finde noget, der er interessant og passer til dit humør. Du kommer heller ikke halvt ind i et program, da du selv bestemmer, hvornår det starter – og du kan pause, springe frem og tilbage eller skifte til noget helt andet, hvis du har lyst. Du kan også sætte hastigheden i et podcast op, og på den måde få endnu mere indhold pr. minut.

Teknisk er du heller ikke afhængig af en bestemt type radiosignal eller en bestemt type modtagerdims (fx FM radio eller DAB). Podcasts kan downloades og afspilles via din smartphone, tablet eller computer, så du er heller ikke afhængig af en stabil internetlinje. Og for nogle få dollars, kan du synkronisere dine podcastshows og afspilningsstatus på tværs af dine enheder. Smart.

Podcast versus lydbøger

I forhold til en lydbog, er podcasts også noget andet. Lydbøger har mange af de samme fordele i forhold til fx radio, da tilgængeligheden tilpasser sig dig, og ikke omvendt. En lydbog er dog et større commitment med 5-20 timers lyd mod de typiske 10-60 minutter et typisk podcast varer.

Lydbøger koster også penge, hvor podcasts i 99 % af tilfældene er gratis. Dermed ikke sagt, at lydbøger ikke er pengene værd; det har aldrig været billigere at tilegne sig viden, end det er nu.

Podcasts versus TV

TV giver mulighed for at zappe rundt og finde et program, der er ok (måske endda godt?), men det er ufleksibelt og kræver, at man er et specifikt sted og i en bestemt fysisk position i forhold til kukkassen. Det kan du så i nogen grad løse, ved at se tv på en bærbar/tablet, men det ændrer ikke på, at det kan være svært at finde noget godt og relevant indhold når det passer dig.

Podcasts versus video/streaming

Video websites som YouTube og Vimeo giver mulighed for at bygge din egen tv-station baseret på forskellige brugere/kanaler, hvilket giver mange af de samme asynkrone fordele som podcasts – og klart noget jeg vil anbefale dig at gøre (særligt på Vimeo, hvor der fx er masser af velproducerede og spændende kortfilm).

Alternativt kan du købe abonnement på en streamingtjeneste som fx Netflix, hvor du får muligheden for at vælge indhold og starttidspunkt efter, hvornår det passer dig. Men det koster penge, og indholdet er primært underholdning/fiktion, hvor podcasts ofte er mere fagligt-/emneorienteret.

Begge dele kræver også din udelte opmærksomhed, da det er billedbårne medier, og er produceret med en forventning om, at du kigger på det.

Dobbelt så meget ud af tiden

Ulempen ved billedbårne medier er nemlig, at det er svært at lave noget andet imens, uden at det går ud over begge dele. Det kan du til gengæld med podcasts – og det er fedt, for det gør opgaver som tøjvask, opvask og cykelvask til muligheder for at lære nyt!

Jeg er vild med podcasts, fordi det giver den fede følelse af at få dobbelt så meget ud af tiden. Jeg lytter til podcasts når jeg går en tur, laver mad, er på vej fra A til B, træner, gør rent og altså alle former for -vask.

Podcasts kan tage en stor del af æren for, at jeg har genfundet interessen for at lave mad og får gået mange flere ture, end jeg før har gjort. Nu synes jeg det er fedt at sylte, sjovt at lave store portioner med mad til flere dage (hvilket også har andre tidsbesparende fordele), og spændende at kaste mig ud i at lave fx min egen ketchup.

Så hvis du kunne tænke dig at få mere ud af din tid, tit kommer til at hænge foran skærmen og køre serie efter serie, eller bare vil gøre de kedelige hverdagsopgaver mindre kedelige, så prøv et podcast.

Du kan starte med en af mine favoritter: Stuff You Should Know (og fx lære hvor Tupperware kommer fra) – og vil du have mere, anbefaler jeg at organisere og lytte til dine podcasts med Pocket Casts, der er alle fem dollars værd.