Sådan vælger du et godt brugernavn

vaelg-et-godt-brugernavn

Så godt som alle steder, skal du vælge et brugernavn (eller alias), hvis du vil bruge en service på nettet. Jeg bruger dagligt 5-10 systemer/services, hvor jeg bliver refereret til via mit brugernavn i stedet for mit fulde navn. Det fik mig til at tænke over, hvad der er vigtigt, når man vælger brugernavn.

Jeg bruger selv nippr alle de steder, det kan lade sig gøre, da det både kort, enkelt og logisk; det kommer af de første bogstaver af mit fulde navn Ni(els) P(hilbert) Pr(æstegaard).

Så her kommet fem tip til at vælge et godt brugernavn/alias:

#1 Vælg noget, der minder om dit navn

Det er meget lettere at lære og huske, hvis dit alias/brugernavn starter med de samme bogstaver som dit fornavn.

Er dit fornavn ikke ledigt, kan en løsning være at fjerne eller tilføje et ekstra bogstav til dit fornavn. Gør du dét, så tilføj det tidligst som det fjerde bogstav, da det vil sikre, at starten er det samme. = nemmere at huske for andre.

Nielss eller Niells er fine eksempler, hvor jeg ville være mere tilbageholdende med Niiels eller Nniels.

#2 Hold det kort – men over fem tegn

Et kort brugernavn er bare bedre. Services som Twitter, hvor der kun er 140 tegn til rådighed, er det ærgeligt at brænde 10-15 stykker af på et brugernavn. Så hold det kort.

Nogle services kræver et brugernavn på minimum 6 karakterer, så kan du ramme et meningsfuldt brugernavn på 6-8 tegn, så er du cool.

#3 Undgå obskure tegn

Hedder du Søren eller Lærke, så beslut dig for, hvordan du omskriver de danske vokaler. En udbredt måde er æ = ae, ø = oe og å = aa. Mange steder kan du ikke bruge danske bogstaver i brugernavne – og de steder, hvor du kan, vil jeg fraråde det.

Det samme gælder obskure tegn, som måske kun er kendt på et bestemt sprog eller som er svære at finde på et keyboard. Ingen grund til at gøre det sværere en højest nødvendigt at få en samtale i gang med dig på twitter eller instagram.

#4 Undgå afslørende informationer

Nogle gange fungerer skabelonen med fornavn og ekstra bogstav ikke. Eller måske ønsker du noget lidt mere sigende eller sjovt. Det er helt cool, men undgå så at falde i fælden med at afsløre din alder, din nuværende titel, din seksuelle præference eller andet, du måske gerne vil have mulighed for selv at vælge, hvem skal kende til på et senere tidspunkt.

niels86, niels-avisbud og niels_elsker_diller er eksempler på dårlige brugernavne (for jeg er over 30, har aldrig gået med aviser og er til piger).

#5 Tjek dit brugernavn

Når du mener du har fundet et godt brugernavn, så prøv at lave en googlesøgning på det, for at se, om det er unikt eller har en utilsigtet betydning. Der er talrige eksempler på, at et brugernavn, der er ganske harmløst på ét sprog, kan bliver en pinlig eller særdeles sjov affære på et andet. Google Translate kan også være et fint sted at tjekke.

Når du har fundet dit unikke brugernavn, så vær konsistent og brug det så ofte du kan. Det gør det lettere at finde dig, hvis nogen bare ikke kan få nok af dig og vil følge dig på både twitter, tumblr, instagram, pinterest, facebook osv.

Det gør det selvfølgelig også lettere at stalke dig – men hvis det er noget du er bekymret for, skal du vist ikke rode rundt på Internettet i første omgang ;-)