Whatsapp er tabt – her er alternativet

Whatsapp meldte i sidste uge ud, at de nu begynder at dele brugerdata med facebook (der købte verdens mest udbredte messenger app i 2014).

Med andre ord; nu er du produktet.

Så her kommer min anbefaling af et værdigt alternativ.

Det er nemlig noget af en kovending Whatsapp nu gennemfører. Grundlægger Jan Koum tilbage i 2012 (før han blev milliardær):

These days companies know literally everything about you, your friends, your interests, and they use it all to sell ads.

When we sat down to start our own thing together three years ago we wanted to make something that wasn’t just another ad clearinghouse.

(…)

Remember, when advertising is involved you the user are the product.

Whatsapp har altså på fire år (nok nærmere de sidste to år under ejerskab af facebook) ændret markant på forretningsmodellen: Fra at være en uafhængig messenger app, hvor forretningsmodellen byggede på at alle brugere gav 1 dollar om året (hvilket bliver til en slat, når man har over 1 milliard brugere) til nu at gøre præcis dét, de startede ud med at ville undgå ?

Det er selvfølgelig helt ok at skifte forretningsmodel, men det er tankevækkende, at Facebook køber et firma med så stærk holdning, og så efter to år, ændres alt til at gå den stik modsatte vej af den oprindelige vision.

Nej tak til Facebook monopol

Det betyder også, at Facebook lige om lidt tapper adfærdsdata fra verdens to mest udbredte messenger apps (Whatsapp og Facebook Messenger), hvilket må siges at nærme sig et monopol.

Jeg er ikke vild med monopoler. For godt nok er det smart for virksomheden, der har monopolet, men det giver alt for ofte for meget magt til én spiller, hvilket sjældent fører gode ting med sig.

Hvis du har det på samme måde, synes jeg du skal skifte til noget andet:

Min anbefaling: Telegram

Jeg har selv brugt Telegram i snart tre år fordi det er:

1. Cross platform
Det virker på tværs af alle platforme: iOS (Apple), Android, Mac, Windows, Linux og web

2. Lækkert og hurtigt
Telegram er snappy, veldesignet og giver mulighed for at sende billeder, videoer, lydbeskeder (walkie-talkie-style), gif’er, stickers (!) og bots (hvis du er til den slags).

3. Godt til grupper
Du kan lave grupper op til 5000 medlemmer i Telegram inkl. admin-funktion, hashtags og andre labre funktioner. Perfekt til fx en forening, konference eller et mindre firma

4. Krypteret
Du har mulighed for at kryptere samtaler i Telegram – og det er safe-safe.

5. En app med en klar forretningsmodel
Telegram er non-profit, så de vil slet ikke have en forretning ud af det:

We believe in fast and secure messaging that is also 100% free.

Pavel Durov, who shares our vision, supplied Telegram with a generous donation through his Digital Fortress fund, so we have quite enough money for the time being. If Telegram runs out, we’ll invite our users to donate and add non-essential paid options to break even. But making profits will never be a goal for Telegram.

De holder liv i systemet ud fra donationer, og hvis de en dag mangler midler til at dække omkostningerne, spørger de efter et frivilligt bidrag.

Fair og forståeligt.

Vi ses på Telegram – håber jeg

Jeg er på Telegram, min mor er på Telegram – og jeg håber også du vil være med.

Start her: telegram.org

PS. Jeg kan selvfølgelig ikke garantere, at Telegram ikke kommer på andre tanker en dag ude i fremtiden (som det er sket med Whatsapp), men kommentaren på et rygte om, at der var forhandlinger om et opkøb fra Google i april giver mig fornyet tro på missionen bag Telegram.

 

Skriv et svar