Yndling eller yngling

yndling-vs-yngling

Sproget giver masser af muligheder for at nuancere dét man siger og mener. Men er det svært at kende forskel på nuancerne, bliver det bare irriterende og demotiverende.

Så i dag kigger vi på forskellen mellem yndling og yngling. To ord, der er svære at høre forskel på i det talte sprog, men som har ganske forskellig betydning.

Jeg ser oftest yngling brugt, hvor der skulle stå yndling – sjældent omvendt. Så man kunne fristes til at sige, at du bare skal skrive yndling altid, så er du rimelig sikker. Meeeen, lad os nu lige få styr på det. Det er ikke svært.

Yndling betyder foretrukket

Ordet kommer af ynde, som betyder noget man finder nydelse ved. Jeg husker det selv på, at hvis jeg synes noget er yndigt, så er det også meget sandsynligt, det er noget jeg foretrækker; altså at det er min yndling.

Yngling betyder ung

Yngling betyder yngre (end noget, der er ældre). Det kommer af “ung” og bruges ofte i en sammenhæng, hvor alder er en beskrivende faktor. Et eksempel er fodbold, hvor der er ynglingehold, hvilket ligger mellem juniorspillere og “rigtige” fodboldspillere (seniorer er en tak ældre).

En anden huskeassociation kan være, at yngling ligger tæt op af ordet “yngel”, hvilket vi kender fra dyreverdenen som beskrivende for en “afkomsrelation”.

Så skal du fortælle dine børn, hvor meget du kan lide dem, og lave en behændig kobling til at tale om forskellen mellem yndling og yngling, så sig: “Bertram og Josephine, I er mine yndlings ynglinge!

Opsummering

Er noget din favorit eller dét du foretrækker: Yndling.
Er der tale om noget, der vedrører alder eller afkom; Yngling.